Belpolitika

40 választókerület elvesztése sem jelent ellenzéki többséget

Azt állítja Török Gábor, hogy

Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen. Ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami egy teljesen új politikai helyzetet jelent.

forrás: „Megroppant a NER” Keller-Alánt Ákos interjúja Török Gáborral: Magyar Narancs – 2017. 08. 03., 9. oldal

Ezzel szemben a tény az, hogy

40 körzet elvesztése esetén is többsége lesz a kormánypártoknak.

A magyar választási rendszer 1989 óta, a választókerületekben alulmaradó képviselőjelöltre leadott szavazatokat ún. töredékszavazatként a jelöltet állító párt országos listára leadott szavazataihoz hozzáadja (ha az átlépi a küszöböt), így kompenzálva a választókerületekben vesztes pártokat. Ha a Fidesz 2018-ban 30 választókerülettel többet bukna el, mint 2014-ben (akkor 10 kerületben veszített), akkor ott a jelöltjeire leadott szavazatokat mind megkapná a listája. Amennyiben választókerületenként – konzervatív becslésként –15 ezer szavazattal számolunk, úgy összesen 450 ezer plusz szavazatot kapna a kormánypárti lista, ugyanakkor az ellenzéki pártok ezekben a választókörzetekben lemondhatnának a 2014-ben megszerzett töredékszavazataikról.

Az ún. „győzteskompenzáció” tehát, a választókerület megnyeréséhez nem szükséges szavazatok hozzáadódása a győztes párt országos listás eredményéhez, szintén nem lehetne az ellenzék számára reménykeltő, hiszen vélelmezhető, hogy a Fidesz jelöltjei csak szoros küzdelemben kapnának ki, s így nem maradna számottevő mennyiségű maradékszavazat az ellenzéki győztesek után.

Mindezek alapján könnyen belátható, hogy a Fidesz összesen 40 körzet elbukása esetén több mandátumot szerezne az országos listáról, mint 2014-ben. Márpedig, ha a Török Gábor által prognosztizált 66 fideszesnek maradt választókerülethez csak a 2014-es listás mandátumok számát (37) adjuk hozzá, úgy összesen 102-t, tehát biztos abszolút többséget kapunk. Minden egyes 37 feletti listáról szerzett mandátum az imént „hüvelykujj-szabállyal” kiszámított három fős kormánytöbbséget pedig csak tovább növelné.

Ahhoz, hogy hiteles prognózist lehessen adni a kormánypárti többség elvesztéséhez szükséges ellenzéki választókerületi célszámhoz, azt is meg kell jósolni, mely pártok, s hány százalékkal jutnak majd be a parlamentbe, s pontosan melyikük hány szavazattal hódít el egy korábban kormánypárti választókerületet.

Forrás: origo.hu