Belpolitika

Magyarország nem lép ki az Európai Unióból

Azt állította Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, hogy

„a Fidesz fő művének utolsó mozaikkockája tehát vállaltan az Uniós tagság felszámolása” és „Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszédében mintha megüzente volna: ha hatalomban maradnak, Magyarország bizonyosan nem marad az Európai Unió tagja.”

forrás: mszp.hu

Ezzel szemben a tény az, hogy

Orbán Viktor már korábban is kijelentette, „Magyarország, a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió irányában nem megkérdőjelezhető”.

forrás: miniszterelnok.hu

Ujhelyi István állításával ellentétben Orbán Viktor 2017. július 22-én a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában pontosan amellett érvelt, hogy Magyarország tagsága az Európai Unióban az ország számára előnyös, hiszen „Magyarország erejét az is növeli, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy egy stabil szövetségi rendszernek a része, hiszen tagjai vagyunk az Európai Unió hatalmas, nagy közös piacának, és tagjai vagyunk a világ legnagyobb katonai erejének, a NATO-nak is.”

Korábban pedig pontosan annak az Európai Parlamentnek – amelynek Ujhelyi István is tagja – a plenáris ülésén fogalmazott úgy a miniszterelnök, hogy „Szeretném világosan leszögezni, hogy Magyarország, a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió irányában nem megkérdőjelezhető. A magyar politika az elmúlt harminc évben erre az alapra építkezett. Ezért adtam az aláírásomat, ezért értek egyet maradéktalanul a nemrégiben elfogadott római nyilatkozattal és pártcsaládom, az EPP Máltán elfogadott programjával is.”

forrás: ps.hu