Belpolitika

Nem „diktátortalálkozón” vett részt Orbán Viktor Kínában

Azt állította Gál Mária (nepszava.hu), hogy

a Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban kezdeményezett, „Egy övezet, egy út” stratégiával kapcsolatos nemzetközi fórumon „hiányoztak a nyugati demokrácia vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök gyakorlatilag egy mini diktátor partin vett részt”.

forrás: Népszava

A tény ezzel szemben az, hogy

az eseményen többek között Beata Szydło lengyel, Aleksandar Vučić szerb, Paolo Gentiloni olasz, Mariano Rajoy spanyol és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, valamint az argentin, az indonéz és a svájci elnök is részt vett.

forrás: thediplomat.com

Az írás által sugalmazott értelmezési kerettel ellentétben szó sincs arról, hogy az esemény az autoriter berendezkedésű államok vezetőinek találkozója lett volna, hiszen a kétnapos pekingi „Egy övezet, egy út” fórumon összesen ötvenhét ország – közülük huszonnyolc állam- és kormányfő  –  képviseltette magát, a rendezvényen a legkülönbözőbb földrajzi elhelyezkedésű és politikai berendezkedésű országok vezetői vettek részt.

Kína folyamatosan növekvő gazdasági szerepvállalása, a világgazdaság súlypontjának áthelyeződése indokolttá teszi, hogy a különböző politikai és gazdasági berendezkedésű, azonban egymástól kölcsönösen függő államok között gazdasági stabilitást biztosító, kooperatív légkör alakuljon ki. Ehhez intézményesített párbeszédre, állandó politikai együttműködésre van szükség, egyrészt a kereskedelem megfelelő logisztikai és infrastrukturális hátterének biztosítása érdekében, másrészt a kereskedelmi útvonalak kiépítése nyomán fellépő biztonsági kockázatok, így az ember-, drog- és fegyvercsempészet kiküszöbölése okán is. A kínaiak által kiépíteni szándékozott „új Selyemút” szárazföldi útvonalainak Közép-Ázsián és Oroszországon mindenképpen át kell haladnia, ezért hatékony biztonsági garanciákra van szükség ahhoz, hogy például a gyenge központi hatalommal rendelkező közép-ázsiai országokba ne gyűrűzzön át az afganisztáni politikai instabilitás. Mivel az ambíciózus projekt hatalmas földrajzi területet ölel fel, ezért ehhez valamennyi érintett ország vezetőjének együttműködésére szükség van.

forrás: frisss.hu