Belpolitika

Nem alul-, hanem túlteljesít a Vál-völgyi kisvasút

Azt állította Hargitai Miklós, a nepszava.hu-n, hogy

a felcsúti (Vál-völgyi) kisvasút kihasználtsága nem éri el az „uniós támogatásért cserébe” ígért látogatottsági szintet (sőt, a harmadát sem).

forrás: nepszava.hu

Ezzel szemben a tény az, hogy

a felcsúti (Vál-völgyi) kisvasút már 2016-ban is – 300 százalékkal – túlteljesítette az eredetileg vállalt látogatottságot, a 2017-es évben pedig már júniusban közel duplája volt a kihasználtsága az eredeti vállalásnak.

Az atlatszo.hu által publikált információk szerint – melyek a kisvasút uniós pályázatából származnak – az eredeti vállalás évi 10.000 fős utasforgalomra vonatkozott. „A tanulmány évi 10.000 utassal kalkulál, ami a március elejétől október végéig tartó nyolc hónapos üzemeltetési időszakban nagyjából napi 41 utast jelent. A FUNA-tól nyáron megkapott utasforgalmi adatok alapján ezt bőven teljesíti a felcsúti kisvasút, amin tavaly 30.219, idén június végéig pedig 18.314 fő utazott.” – írja az atlatszo.hu. Mindez azt jelenti, hogy az Európai Unió a jelenleginél jóval alacsonyabb kihasználtság mellett is finanszírozásra alkalmasnak ítélte a beruházást és biztosította a forrásokat.

forrás: wikipedia.hu