Belpolitika

Nem tartható népszavazás az Alaptörvényről

Azt állította Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, hogy

„…írjunk ki egy népszavazást, ahol megkérdezzük az embereket arról, hogy egyetértenek-e az Alaptörvénnyel, és ha nem, akkor mondják ki, hogy az Alaptörvény semmis, állítsuk vissza a ’89-es Alkotmányt…”

Forrás: az MSZP facebook oldala

Ezzel szemben a tény az, hogy

nem tartható, sőt alkotmánysértő bármilyen népszavazás az Alaptörvény eltörléséről és a korábbi alkotmány visszaállításáról.

Forrás: Magyarország Alaptörvénye, 8. cikk (3) bekezdés a) pont

Magyarország Alaptörvényének 8. cikk (3) bekezdése részletesen felsorolja azokat a tárgyköröket, melyekről – bár az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak – nem tartható népszavazás (tiltott tárgyak). Rögtön az a) pont kimondja, hogy nem lehet országos népszavazást tartani „az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről”. Ennek értelmében az Alaptörvény eltörléséről, valamint a korábbi alkotmány visszaállításáról sem tartható népszavazás. A magyar alkotmányos rendelkezések alapján „az Alaptörvény elfogadásához vagy az Alaptörvény módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges” (Alaptörvény, S. cikk (2) bekezdés), így – a megfelelő eljárási rendet betartva – csak az Országgyűlésben kezdeményezhető az Alaptörvény megváltoztatása.

Kép forrása: 24.hu